Édesítőszerek

Természetes édesítőszerek

Eritritol

Természetes úton képződő cukoralkohol.. A cukornál mintegy 30%-kal kevésbé édes, kalória mentes édesítő. A felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel, 24 órán belül, nem okoz hasmenést, használata biztonságos. Utóíze minimális.

Stivia

egy dél-amerikai növény, a jázminpakóca (Stevia rebaudiniana) leveléből vonják ki, melynek levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek tőle. Bizonyos országokban használata korlátozott.

Xylitol( nyírfacukor)

A xylitol felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, nagyobb mennyiségben a nyírfa rostjaiban található xilán-ból állítják elő innen ered a nyírcukor kifejezés. Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, valamint a vércukorszintet sem emeli meg.

Mannit (Mannitol)

Először a virágos kőrisből (Fraxinus ornus) sikerült izolálni ezt a cukoralkoholt. Élelmiszerekben elsősorban alacsony energiatartalmú édesítőszerként, valamint csomósodást gátló anyagként alkalmazzák E421 néven. Napi maximum beviteli mennyisége 160 mg/testsúlykg. Nagy mennyiségben szintén puffadást, hasmenést okozhat..

Mesterséges édesítők

Az édesítőszerek olyan kémiai, mesterségesen előállított, a cukortól különböző anyagok, melyek édes ízűek. Két csoportot különböztetünk meg. Mesterséges édesítőszerrel számtalan élelmiszert édesítenek. Jó tudni, hogy abból, hogy egy termék diabetikus, még nem feltétlenül következik az, hogy szénhidrátmentes, vagyis ezen készítmények szénhidráttartalmát le kell olvasni a csomagolásról és bele kell számolni a megadott keretbe.

Cukorhelyettesítők

Közös jellemzőjük, hogy nem tartalmaznak energiát, nem emelik a vércukorszintet,.
Ide tartozik a szacharin, ciklamát, aceszulfám-K és az aszpartám. Legtöbbször valamilyen kombinációjuk fordul elő a különböző márkanevű termékekben, melyek tabletta, folyadék vagy por formájában kerülnek forgalomba. A dobozon meghatározott mennyiségben fogyaszthatók, a fölött hasmenést okozhatnak.

Szaharin, Polisett, Polisweet, Nutrasweet, Édeske, Assugrin, Canderel, Huxolin, Süssina

Cukorpótlók

Glukonon, Fruktóz, Szorbitol, Glukosweet

Energiatartalmuk a cukoréval azonos. Lassabban ugyan, de a cukorhoz hasonlóan használódnak fel a szervezetben, a vércukrot emelik, tehát a szénhidráttartalmukat számolni kell. Alapanyaguk a szorbit és a fruktóz. Egyéni érzékenység szerint a szorbit puffadást, hasmenést okozhat. A cukorpótlók maximum napi 30 g mennyiségben fogyaszthatók.

Ez az anyag letölthető PDF formátumban

További letölthető anyagok