A magas rostartalmú diéta hatása a bélflórára, és a szénhidát-anyagcserét befolyásoló bélbaktériumokra

A rövid szénláncú zsírsavakat  a bél mikroorganizmusai termelik, melyek energiaforrásai a vastagbél epithelsejtjeinek , emellett az éhség és subklinikus gyulladás mediátorainak számítanak.  A rövid szénláncú zsírsavak hiánya összefüggésbe állhat a 2-es típusú diabétesz kialakulásával.

Zhao és munkatársai 2-es típusú diabéteszesekben klinikai vizsgálat keretében a magas rosttartalmú diéta hatását vizsgálták a bélflórára és a szénhidrát-anyagcserére.   A kutatás eredményei alapján a magas rosttartalmú diéta  hatására a bél mikrobiom összetételének változását,  a rövid szénláncú zsírsavakat termelő mikroorganizmusok  számának növekedését észlelték diabéteszes egyénekben. . Párhuzamosan a metabolitikusan káros vegyületek – például az indol és a hidrogén-szulfid – termelő baktériumok gyakorisága csökkent.

A magas rost tartalmú diéta a bél baktérium flóra módosításával  a glukagon szerű fehérje (GLP-1) szintjének emelkedését, a HbA1c csökkenését, a vércukor anyagcsere javulását eredményezte A rövid szénláncú zsírsav termelő baktériumok