METFORMIN HATÁSÁRA CSÖKKEN A KÉSŐI VETÉLÉS KOCKÁZATA VÁRANDÓS POLICISZTÁS OVÁRIUM SZINDRÓMÁBAN SZENVEDŐ ASSZONYOKBAN

A metformin hatása a terhesség kimenetére

 

A metformin kezelés javíthatja a terhességi kimenetelt policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő asszonyokban,a terhességi diabétesz kialakulását azonban az eddigi irodalmi adatok szerint nem előzi meg, és hosszú távú hatásai a születendő gyermekre nem ismertek.

A PCO-s asszonyoknál terhességi szövődmények kockázata magasabb a normál populációhoz viszonyítva, a metformint nem törzskönyvezetten egyre több esetben használják a szövődmények megelőzésére.

A terhesség alatt adott metformin kezelés hatásait klinikai vizsgálat keretében 2487 PCO-s norvég terhes asszony körében vizsgálták.  Az eredmények alapján a késői vetélések és a koraszülés kockázata 5% volt a metformint szedők, 10% a kontrollok között, a különbség statisztikailag a kizárások figyelembe vételét követően szignifikánsnak tekinthető.

Metformin kezelés mellett nem csökkent a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata

 Másodlagos végpontként vizsgálták a terhességi diabétesz kialakulását, a két csoport között a terhességi diabétesz kialakulása nem különbözött, a metformint szedők körében 25%, a kontroll csoportban 24% volt. Érdekessége a vizsgálatnak, hogy a két csoport között nem volt különbség a szénhidrátanyagcsere paraméterek között sem, elgondolkodtató, hogy terhességben a metformin vércukor csökkentő hatása módosul, gyengül.

Nem volt különbség a terhességi kimeneteli adatok, preeklamszia, császármetszések gyakorisága, születést követően kialakuló csecsemőkori agyvérzés gyakorisága között a két csoportban. A fejlődési rendellenességek száma és a halvaszületések száma sem különbözött.

Klinikai vizsgálat keretében PCO- ban szenvedő terhes asszonyoknak a terhesség során adott metformin csökkentette a késői vetélések kockázatát és a koraszülések számát placebóval összevetve. A terhesek súlygyarapodása is kevesebb volt metformin kezelés mellett.

A metformin azonban nem csökkentetett a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát.

PCOS, terhességük alatt metformint szedő anyák gyermekeinél, a 4 éves korban mért átlag testsúly magasabb volt a terhesség alatt metformin kezelést nem kapott anyák gyermekeivel összehasonlítva.